2009. december 21., hétfő

SZOCIÁLIS KÁRTYA HELYETT A SEGÉLYEZÉSRŐL TÁRGYALJANAK! - nyílt levél

Az újkorcsoport nyílt levélben fordul a parlamenti pártok elnökeihez, miután az OVB elutasította az MDF beadványát.
A szociális kártya bevezetését célzó terveket álmegoldásnak tartjuk, hiszen véleményünk szerint a teljes segélyezési rendszer átgondolására lenne szükség. Nyílt levelünkben erre kívánjuk figyelmeztetni a parlamenti pártokat az MDF elnökasszonya által sürgetett január eleji megbeszéléssel kapcsolatban.

Nyílt levél a parlamenti pártok elnökeinek

Tisztelt Pártelnök Asszony/Pártelnök Úr!
Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke 2009. december 18-án pénteken nyílt levélben fordult a parlamenti pártok elnökeihez, amelyben méltatta az MDF-nek a szociális kártya bevezetésére irányuló népi kezdeményezését. Pártelnök asszony levele azt követően született meg, hogy december 18-án az Országos Választási Bizottság az MDF-nek e tárgyban benyújtott népi kezdeményezését elutasította, az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését megtagadta.
Az MDF az újkorcsoport álláspontja szerint a népi kezdeményezéssel egy olyan politikai ötletbörzén tett újabb „licitet”, amely a politikai döntéshozók segélyezéssel kapcsolatos húsz éves mulasztásának következményeit és az állami pénzek hatékony felhasználásának problémáit csak felületesen kívánja kezelni. Az MDF javaslata – hasonlóan Szepessy Zsolt polgármester monoki kártyájához, valamint a százhalombattai „önkormányzati kártya” koncepciójához – ahelyett, hogy valódi megoldásokat keresne a szegénység és a szenvedélybetegségek enyhítésére, a szociális kártyát hamisan egyfajta univerzális csodaszerként állítja be.

2009. december 14., hétfő

Állásfoglalás az MDF népi kezdeményezéséről

Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a Magyar Demokrata Fórum a szociális ellátórendszer sürgető reformjára vonatkozó érdemi és átfogó javaslatok helyett a Magyarországon eluralkodó szegényellenes hangulatra apellálva, a szociális kártya szakemberek által is bírált intézményét vette védelmébe.

Egyúttal szeretnénk felhívni a politikai döntéshozók figyelmét arra, hogy a szociális ellátórendszer átalakításával kapcsolatos 20 éves elmaradásukat ideje törleszteni. A politikai ötletbörzén felmerülő, valódi válaszokat nem kínáló szociális kártya koncepciója alkalmatlan a kitűzött célok elérésére: nem kínál megoldást az alkoholizmus, a szenvedélybetegségek, a játékgépezés és az uzsorával kapcsolatos súlyos társadalmi problémákra. Átfogó intézkedések hiányában a politikai közélet résztvevői – akár jószándékuk ellenére is - egyre abszurdabb "csodaszereket" kínálnak majd a helyzet megoldására.

2009. december 1., kedd

Népszavazási ellenkérdések a szociális kártyáról

Szepessy Zsolt László, Monok polgármestere a szociális kártyával kapcsolatban népszavazási kezdeményezéssel fordul az OVB-hez. Az újkorcsoport civil szervezet a mai napon szintén benyújtja ellenkérdéseit az Országos Választási Bizottsághoz. A kérdéseinkkel a szociális kártya ötlenének abszurditására, a Magyarországon eluralkodó szegényellenes hangulatra kívánunk rámutatni. Egyúttal szeretnénk felhívni a politikai döntéshozók figyelmét arra, hogy a szociális ellátórendszer átalakításával kapcsolatos 20 éves elmaradásukat ideje törleszteni. Ennek hiányában politikai kuruzslók egyre abszurdabb "csodaszereket" fognak kínálni a helyzet megoldására.

A szociális kártyával kapcsolatban az alábbi kérdéseket nyújtjuk be népszavazásra az OVB-hez:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy minden segélyezett visszaél a segéllyel, elherdálja azt, így a segélyek szabad felhasználását minden segélyezetti csoport esetében (rendelkezésre állási támogatásban, ápolási díjban, átmeneti segélyben, lakásfenntartási támogatásban, rendszeres szociális segélyben, temetési segélyben részesülők) radikálisan korlátozni kell?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy minden munkanélküli ember alkoholra, dohányárura, játékgépre költi a pénzét, ezért a segélyek szabad felhasználását radikálisan korlátozni kell?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy minden rokkantnyugdíjas alkoholra, dohányárura, játékgépre költi a pénzét, ezért a segélyek szabad felhasználását radikálisan korlátozni kell?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy minden fogyatékkal élő alkoholra, dohányárura, játékgépre költi a pénzét, ezért a segélyek szabad felhasználását radikálisan korlátozni kell?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy minden beteg családtagját ápoló ember alkoholra, dohányárura, játékgépre költi a pénzét, ezért a segélyek szabad felhasználását radikálisan korlátozni kell?

Az újkorcsoport azt szeretné, hogy a magyar társadalom a fenti kérdésekre nemmel szavazzon.