2009. július 20., hétfő

Szórakozhatunk-e alkotmányosan?

Létezik-e kulturált szórakozáshoz való jog a Magyar Köztársaságban? – ezt kérdezi az Alkotmánybíróságtól az újkorcsoport. Egy Terézvárosban nemrég elfogadott rendelet ugyanis a belváros több, a főváros idegenforgalmát is nagyban meghatározó intézmény működését teszi lehetetlenné. Kaderják Dániel, az újkorcsoport elnöke szerint a rendelet nyomán megszűnhet a belvárosi szórakozási lehetőségek jelentős része, ráadásul a szabályozás a józan észnek is ellentmond. A szervezet véleménye szerint helyi választási érdekű túlkapásról van szó, hiszen a kocsmák bezárásával nem csökken az utcai randalírozások száma.

Terézváros önkormányzata június végén elfogadta azt a szeptemberben életbe lépő rendeletmódosítást, melynek értelmében azok az üzletek, amelyek lakóházban vannak, este 10 után csak abban az esetben tarthatnak nyitva, ha beszerzik a lakók kétharmados többségének támogatását. Panasz esetén azonban a lakók fele máris elegendő a bizalom megvonásához. Ez a rendelkezés az újkorcsoport szerint csak formailag engedi meg a kocsmák és egyéb belvárosi szórakozóhelyek üzemeltetését, gyakorlatilag megszűnteti esti működésüket.

A kerület szocialista polgármestere és az önkormányzati képviselők eltekinteni látszanak attól, hogy a kocsmák, kávékázak, éttermek fórumok és találkozóhelyek is, melyek fontos részei a város kultúrájának. Mi, budapesti fiatalok a városban nemcsak lakni, hanem élni is szeretnénk. Életet élni pedig nem csak egyszerű szórakozást jelent, hanem a társadalom vérkeringésének egészséges működését lehetővé tévő kapcsolatok ápolását, életben tartását, megújítását. Az állampolgárok szórakozásának teret adó üzletek, vendéglátóhelyek különösen fontosak az ifjúság tekintetében egy olyan fővárosi környezetben, ahol a korábbi közösségi terek (pl. művelődési házak) vagy megszűntek, vagy ma már nem nyújtanak elegendő lehetőséget a kulturált szórakozásra. Márpedig a kulturális életben való részvétel lehetőségét a magyar államnak és önkormányzatainak is biztosítaniuk, segíteniük kell – ez egyébként alkotmányos kötelezettségük is. Ezen túlmenően a budapest-belvárosi kocsmák, szórakozóhelyek turisztikai vonzereje sem elhanyagolható, amely fennmaradása, sőt javítása, jelentős nemzetgazdasági érdek.

A június végén elfogadott rendelet a szervezet jogászai szerint szükségtelenül és aránytalanul korlátozza a kulturáltan szórakozni vágyók jogait, ráadásul önkényes beavatkozást jelent az önkormányzat részéről, amely szűklátókörű választási szempontokat követve visszaél a rendeletalkotás jogával. A szabályozás közvetlen hatása ugyanis az, hogy az érintett üzletek, szórakozóhelyek lehúzhatják a rolót.

Újbuda példájából mára világossá vált, hogy efféle rendeletek nyomán Terézváros problémái sem fognak megoldódni. A megegyezési kényszernek álcázott általános szesztilalom nem jelent megoldást a felmerült problémákra, csupán hadüzenet a kulturált szórakozásnak. Az újbudai intézkedések bevezetése után a közterületeken történő alkoholfogyasztás, hangoskodás és egyéb rendzavarások száma nem csökkent, sőt további problémát jelent a boltokban a pult alóli árusítás megjelenése.

Az újkorcsoport a kulturáltan szórakozni kívánók érdekében, a főváros hagyományos értékeit szem előtt tartók nevében lép föl.

A randalírozást és a csendháborítást rendészeti kérdésnek tartja, mellyel szemben minden hivatalos szervnek kötelessége fellépni. A kulturált többség büntetése, ill. közösségi értékeink rombolása azonban inkább egy letűnt rendszer reflexeként látszik előbukkanni. A rendszerváltás idején született nemzedék tagjaiként nem tudjuk figyelmen kívül hagyni a gyanút, hogy fővárosunk szocialista vezetésű önkormányzatai választási populizmusból kezdtek hadjáratba, "közös értékeink" rombolásába.

Felháborítónak tartjuk, hogy a képviselők a felek közötti közvetítői szerep betöltése helyett, saját politikai céljaik elérését tartják szem előtt. A lakosság és a szórakozóhelyek tulajdonosai, látogatói közötti érdekellentét szítása csak a képviselők rövidtávú választási érdekeit szolgálja, ahelyett, hogy a mindenki számára elfogadható kompromisszumra törekedne.

Az intézkedés hatásaként nemcsak belvárosi munkahelyek tucatjai szűnhetnek meg, hanem a kerület is jelentős, közcélokra is felhasználható bevételektől eshet el. Mivel pedig a pesti Broadway Budapest idegenforgalma szempontjából is nagy jelentősséggel bír, nemcsak a kerület, de a főváros is kárát látja majd az értelmetlen korlátozásoknak.
 

(A beadvány innen tölthető le)

6 megjegyzés:

  1. A hatályos törvények megengedik az önkormányzatok ilyen irányú rendeletalkotását, vagyis szart sem ér az idióta beadványotok.

    VálaszTörlés
  2. "Létezik-e kulturált szórakozáshoz való jog a Magyar Köztársaságban?" - igen ott ahol ezt engedik és lehetőség van rá ... ennyi ... és ha ez nem a belváros akkor nem a belváros.

    VálaszTörlés
  3. Aludni szeretnék2009. július 21. 5:50

    A hagymázos beadványod mindenre kitér, csak arra nem, hogy a fölötted lakók hogyan aludjanak a részeges vendégeid hahotázásaitól, a hajnali 2-kor összecsapkodott székek, asztalok zajától.

    Te csak a saját zsebed tömésére gondolsz, meg a blokkmentes bevételre, arra nem, hogy a környékbeliek - velem és szomszédtársaimmal együtt - nyugtatóval, altatóval alszanak el, és a nyári kánikulában is kénytelenek csukva tartani az ablakot.

    Ha neked jogod van éjszaka is pénzt keresni, akkor nekünk, akik nem dögölhetünk délelőtt az ágyban, mert reggel dolgozni kell mennünk, jogunk van a zavartalan éjszakai pihenőre.

    Ki ne találd, hogy akkor adjuk el a lakást, mert a Te éjszakai rend- és csendzavarásaid miatt háromszorosára ugrottak a lakásárak. Ilyen baromságot is hallottam már egy másik tulajdonostól, közben mindenki menekülne a környékedről, csak képtelen eladni a lakását, mert nincs olyan barom, aki oda költözne.

    Lehetsz nyitva akár reggelig is, de oldd meg, hogy kultúráltan kussoljanak a részeg vendégeid, mert Te is csak csendben tudsz aludni, és gondolom, miután gennyesre kerested magad az éjszakában, utána beledőlsz az ágyba, és kurvára utálod, ha valaki zajong, csörömpöl, hahotázik, kornyikál az ablakod alatt.

    Húzzatok ki a pusztába, és ott zajongjatok éjszakánként. Azokat pedig hagyjátok aludni, akik hajnalban indulnak munkába, és a töredékét keresik annak, amit Te egyetlen éjszaka alatt.

    A kieső adó miatt pedig ne potyogtass szimpadiasan könnyeket, eddig sem fizetted be.

    VálaszTörlés
  4. Mi nem kocsmatulajdonosok vagyunk és nem is őket akarjuk védeni, hanem a kulturáltan szórakozni vágyókat :) Ezért a kocsmatulajdonosoknak szánt megjegyzéseket más fórumra küldjétek! Köszi :)

    VálaszTörlés
  5. Hát ja, Budapest nagyon fontos turisztikai vonzereje az éjszakai élet, kár lenne lerombolni. Legalább ezért büszke lehet erre a... ha az országra nem is, de a városra igen.

    Ügyes szervezéssel és némi együttműdködésre való hajlammal meg lehet oldani a lakáscserét is. A zajos lakás piaci ára felett, egy környékbeli csendes áráért.

    Persze érdekes, komplex ügy az egész, amire sok értelmes megoldás lehetséges. Utóbbihoz ragaszkodnék.

    VálaszTörlés
  6. én hatodik kerületi lakosként is maximálisan a beadvány mellett és a teljesen agyatlan szabályozás ellen vagyok. aki itt lakik, az tudja milyen a kerület, tudja, hogy igen, itt van éjszakai élet, aki nyugalomra, teljes csendre, madárcsiripre vágyik, az nem itt lakik. Ez az egész arról szól, hogy pár problémázó lakost akar az önkormányzat képviselni az itt szórakozó (és részben szintén itt lakó) emberek tömegével szemben. Persze az agyatlanul hangoskodó barmokkal kell valamit kezdeni, de nem szabad pár idióta miatt tönkretenni egy halom klubot, lehetöséget, meg egy hagyományosan szórakozónegyedként müködö kerületet. Tüntetést kellene szervezni ez ellen a kapitális hülyeség ellen. :)

    VálaszTörlés