2008. október 15., szerda

A gyorsjelentés médiavisszhangja

 

RTL Hírek

Az ESTE

Klubrádió - Kontra

Inforádió (MP3)

Az írásban megjelent cikkek gyűjteményét hamarosan feltesszük, köszönjük a türelmeteket! :)

12 megjegyzés:

  1. Nyitott szem (törölt)2008. október 16. 1:35

    Egy sajtóhír: No comment.
    De hátha elgondolkoztatja az előítéletes szerzőket.

    "Szidalmazták Szögi Lajos diákjait Olaszliszkán, akik egykori tanáruk meglincselésének második évfordulóján szerettek volna koszorúzni. A brutális gyilkosság helyszínén lakók azonban nehezményezték, hogy a diákok nem az út emlékmű felőli oldalán, hanem a szemközti házak előtt parkoltak le. A fenyegetőzésnek a kivonuló rendőrség vetett véget.

    Két évvel ezelőtt október 15-én Szögi Lajos elsodort egy roma kislányt a faluban. A helyszínre érkező hozzátartozók a tanárt az autóban ülő gyermekei szeme láttára agyonverték. Később kiderült az elsodort kislánynak nem esett baja.

    A per még most is zajlik, nyolcan állnak bíróság előtt, a vád különös kegyetlenséggel elkövetett halálos testi sértés. "

    VálaszTörlés
  2. mindent el kell nézni nekik, hiszen nagy szavízótábort képviselnek.
    megkapják a segélyeket, egy kis pluszpénzt a szavazásért és már mennek is a piros szegfűre szavazni. ez itt a lényeg, elvtársak, nem a demokrácia.

    VálaszTörlés
  3. no, meghallgattam ezeken a linkeken az újkorcsoport elnökének nyilatkozatait.

    két dolog lehetséges: vagy ennyire naiv (és hülye) vagy jó pénzért csinálja. személy szerint inkább az utóbbira szavazok, mert ahhoz nagyon sötétnek kell lenni, hogy valaki ennyire ne lássa a fától az erdőt.

    mi az, hogy a "bűncselekmény szempontjából irreveláns az elkövetők faji hovatartozása."?

    pont ez a lényeg! ha ez a dolog egy nem cigányok lakta környéken esik meg, az az ember még élne.
    igenis nagyon sokat számít, hiszen sok negatív jellemvonás csak náluk nyilvánul meg, iiletve náluk sokkal nagyobb arányban.

    arra jó volt ez az '"objektív" jelentés, hogy megint legyen a médiának pár napra anyaga, háborodjon fel, vagy értsen egyet az állampolgár és addig sem arra figyel, hogy milyen gyorsan száguldunk le a szakadékba.

    VálaszTörlés
  4. pekmester,

    nézd meg a másik posztjukat, feltettem néhány kérdést, ami úgy gondolom az ügy jobb megértését szolgálják. Választ nem sikerült kapnom rá, persze lehet, hogy készül a következő 30 oldalas PDF.

    Mondjuk ki se moderálták, talán azért mert igyekeztem tényszerűen kérdezni.

    Az is felmerült azért bennem, hogy ha példul mi ketten írnánk egy ilyen írást, akkor az megjelenne a Nészabiban és a királyi TV is kivonulna, amikor átadjuk az ombudsmannak?

    Ja és grat a az előző hozzászólásodhoz, azt hiszem a kutya itt van elásva és sajnos ez nagy baj, mert ez senkinek sem jó. Se a cigány etnikumhoz tartozó magyar állampolgároknak, se a nem oda tartozóknak, hogy politikailag korrekten fogalmazzak.

    VálaszTörlés
  5. Pontositok, nem az írás jelent meg a Népszabiban, hanem ugyanazon szerzőktől ugyanaz a gondolat...

    VálaszTörlés
  6. Corry, most reagáltam a bejegyzésedre a korábbi postban.

    pekmester: talán meglepő, de szabadidőnkben foglalkoztunk a dologgal, sőt, mi lettünk volna a legboldogabbak, ha sok-sok pénzből finanszírozhattuk volna az akciónkat :)) De ehelyett csak egy ingyenes blogra futotta... :)

    Még egy megjegyzés: a tanulatlan és elnyomorodott emberek bőrszíntől függetlenül tudnak kellemetlenek lenni. Ez nem színárnyalat kérdése, hanem kőkeményen szegénységkérdés. Ne keverjük az okot az okozattal!

    Kaderják Dániel

    VálaszTörlés
  7. Bocs a helyesírási hibákért. nem ellenőriztem :)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm, hogy válaszoltál, Dávid!

    Tegyük akkorb fel a kérdést, hogy a roma népcsoport miért nem képes integrálódni a többiek közé? A svábok, tótók, ukránok, szlovákok, magyarok, kínaik, stb java része (nagy része!) becsületes adófzető állampolgár. Rendes házban él, neveli és iskolába járatja a gyermekeit.
    Miért van az, hogy a cigányság körében az érettségizettek száma elenyésző? Miért van az, hogy olyan helyeken élnek, ahová egy jóérzésű embernek belépni nincs kedve?
    Miért van, hogy egy idő után a gyerekeik kiesnek az iskolából és bandákba verődve terrorizálják a környéket?
    Összességében? miért nagyobb a bűnőzési atány a roma népcsoportnál?
    Úgy gondoljátok, hogy mindez a mi hibánk lenne? Kirekesztjük őket?
    Úgy érzem minden okunik megvan rá. A falu amiben élek eredetileg egy sváb község volt. Mára már felhigult ugyan, a a sváb hagyományok a gyökerek ápolása folyamatos.
    A faluban egy cigány család sem él. Vajon miért? Hivatalosan senkinek sincs joga elküldeni őket, ha itt akarnak inatlant venni. Békés népség lakik errefelé valószínűleg nem is tennének ilyet. Ők magul tudják, hogy egy ilyen rendezett, szép kis faluban nincs, helyük mert ősi szokásaikból fakadóan képtelenek lennének alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz.

    Szóval lehet a témáról több ezer oldalt írni (és biztosan írtak is már), nekem az a véleményem, hogy kéne egy kompetens cigány vezető (aki nem ellopja az állam pénzet), akire hallgatnak, megrázzák magukat és szépen beállnak a sorba. Tanulás, munka, kultúrált környezet.
    Hidd el, senki nem fogja bántani őket.

    VálaszTörlés
  9. Szerintem nem.
    Rájöttek a fiúk, hogy ez a blogozás nem egyirányú kommunikáció, mint mondjuk egy publicisztika a Népszabiban: itt vissza is pofáznak némelyek:-), sőt más nézetek is elhangzanak, amit csak akkor illi kimoderálni, ha szalonképtelen dolgot ír, ha csak a véleménye más, azt már nem, mert ha kimoderálják azt is, pont saját maguknak mondanak ott helyben ellent.

    VálaszTörlés
  10. Corry, kösz a kedves megjegyzést :) A "fiúk" a blog indítása előtt is tudták, mi az a blog. :) Éppen ezért döntöttünk ennek használata mellett. :)
    Viszont mindannyian szabadidőnkben, munka mellett foglalkozunk az újkorcsoporttal, így előfordulhat, hogy a reakcióink nem mindig azonnaliak, ezért elnézéseteket is kérem.

    Pekmester írása gyakorlatilag minden fontosabb sztereotípiát felvonultat, néhányra szeretnék reagálni is.

    Iskolázottság - Döntsük el végre, hogy miről érdemes beszélnünk. Ha egy roma kisgyerek télen nem megy el az iskolába, mert nincs a lábára cipő, az vajon bőrszín kérdése vagy szegénységkérdés? Szerintem semmi esetre sem genetika, és ennek ellenkezőjét semmi sem támasztja alá.

    A bűnözés a mélyszegénységgel (értsd. nyomorral) szintén szorosabb összefüggést mutat, a bőrszínnel viszont egyátalán nem korrelál. Alig kevesen mondták ki Olaszliszka kapcsán is, hogy a lincselés nem roma népszokás, nem a romák genetikai örökségének része.

    A probléma gyökere abban ragadható meg, hogy a rendszerváltás legnagyobb vesztesei között vannak a romák, akik tömegesen munkanélkülivé váltak a kapitalizmus beköszöntével és esélyük sincs a piacon értékesíthető tapasztalatok és képzettség megszerzésére. Emiatt felnőtt úgy egy generáció, hogy a szüleit nem láthatta reggel munkába menni, dolgozni, stb- A rossz segélyezési rendszerekről pedig nem is beszéltünk még....Ezért azonban ne őket tegyük felelőssé.

    Kicsit plasztikusabban megfogalmazva: elvárhatjuk vajon egy fuldokló embertől, hogy saját hajánál fogva húzza ki magát a vízből? Szerintem aligha.

    És valóban, kompetens cigány vezetőkre is szükség van, de a felelősség nem elsősorban az övék, mint ahogyan Gyurcsány Ferencet vagy éppen Orbán Viktort sem tudom felelőssé tenni pl. a móri mészárlásért.

    Az olaszliszkai tragédia, mégegyszer hangsúlyozom, nem etnikai, nem bőrszín kérdése, hanem tanulatlanságé és a nyomoré. Ezekkel kellene igazából érdemben foglalkoznia valakinek végre. Ehhez azonban már nyelvezetben, szóhasználatban is le kell küzdenünk az évszázados, rossz beidegződéseket.

    VálaszTörlés
  11. Ha tényleg tudunk beszélgetni, akkor visszaszívom azt amit megköszöntél :-)

    Én úgy gondolom, hogy pekmester nem sztereotipizál, mert az például sztereotipia lenne, hogy minden cigány hülye (ilyet nem mondott), hanem rákérdezett egy tényre: miért érettségiznek kevesen közülük? Őt az okok érdekelték, ahogy én olvastam, és az összes kérdést így tette fel.
    A szegénység és szegénység között pedig nagy különbség van.
    Az, hogy a cigánygyerek lábára nincs cipő ma már nem lenne szabad, hogy indok legyen: például én is berakom a ruhagyűjtőkbe a gyermekeim által már nem használt ruhákat, cipőket, kicsit kopottak igaz, de ha nem lenne más és a gyerek nem nőtte volna már ki én még nyugodtan járatnám benne az iskolába a gyereket. Ergo remélem egy cigánygyerek remélem még jól fogja tudni használni és nem lesz akadály, hogy iskolába járjon. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül.
    A lincselés ténye miatt viszont mondjuk az összes cigányvezető egyszerre felállhatott volna: az én olvasatomban a cigány társadalom frusztrációját mutatja. az, hogy ez miért alakult ki szintén hosszú történet, ebben nagyon sok vétkes van, többek között azok is akik a politikai korrektség mögé dugják a bajokat, ahelyett, hogy megbeszélnék.

    Pekmesternek volt egy kérdése:
    "Miért van az, hogy olyan helyeken élnek, ahová egy jóérzésű embernek belépni nincs kedve? "
    Hogy szemléletesebb és konkrétabb legyek, volt egy poszt a Vastagbőrön, nem is magyar példa, hanem Szlovákiai:
    vastagbor.blog.hu/2008/10/17/ezen_a_lakotelepen_is_euroval_fognak_fizetni

    Azt szeretném kérdezni a kedves újkorcsoporttól, hogy a posztban bemutatott körülményeket hogyan lehet magyarázni, különösen részletezve az ablakon kidobált szemetet.
    Sajnos ennek a képnek a látványa azonnal sztereotípiát szül, az ember már csak ilyen. Az az egyszerű ember aki ezt meglátja rögtön hibás gondolatok támadnak a fejében, mert szerinte szegénynek lenni lehet úgy is, hogy 8-an lakunk egy szobában (mert szegények vagyunk), de nem dobjuk ki a szemetet az ablakon (mert tisztességesek vagyunk).
    Ugyan ilyen "ékkövet" Magyarország tudtommal nem tud felmutatni, de azért kicsiben itthon is megvan ez.

    Szóval ezt hogyan lehetne úgy tálalni az embereknek, hogy ne sértsük meg őket direktbe azzal, hogy ezek az emberek ugyanolyanok mint Te vagy én, vagy a harmadik, mert ezt egy egyszerű ember kikérné magának rögtön, hiszen ő is nélkülözik, de az ablaka alatt nincs szeméthalom.

    VálaszTörlés