2010. február 4., csütörtök

Rákellenes Világnap: A dohányzás teljeskörű tiltása szükséges

Az újkorcsoport a Rákellenes Világnap alkalmából kezdeményezi a vendéglátóipari egységekben és zárt közösségi terekben a dohányzás teljeskörű tiltását. Levélben fordultunk a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogyan lehetne a nemdohányzók védelmében a jelenleginél hatékonyabb jogszabályokat alkotni, illetve jogszabály-módosítást kezdeményezni a teljes tiltás érdekében. A szervezet azt is kéri az ombudsmantól, hogy éves jelentésében részletesen foglalkozzon a dohányzással kapcsolatos egészségügyi és társadalmi problémákkal.

Talán kevesen tudják, hogy Magyarországon egy kisvárosnyi (28-30 ezer) ember hal meg évente a dohányzás okozta betegségekben. A dohányzással összefüggő betegségek okozta halálozás terén hazánk az európai országok mezőnyében az első harmadban található. A tüdőrák miatti halálozási arány a magyar férfilakosság körében a legmagasabb az egész Unióban.


A dohányzás-specifikus megbetegedések megelőzése és csökkentése érdekében az egyik legfontosabb eszköz a teljeskörű tiltásra vonatkozó jogi szabályozás megteremtése. A tiltás számos európai országban van jelen. A teljes tiltás irányába mutatnak az Európai Unió vonatkozó irányelvei, valamint az EU Dohányzásellenes Zöld Könyvének ajánlásai is.


Az Egyesült Királyság, Írország, Skócia, Málta, Olaszország, Észtország, Norvégia, Svédország, Finnország, Hollandia és Dánia mellett Franciaország is teljes dohányzási tilalmat rendelt el az ország területén üzemelő kávéházakban, bárokban, vendéglőkben, munkahelyeken, diszkókban és kaszinókban. Az WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye hangsúlyozza, hogy a dohányfüst-kibocsátásnak nincs biztonságos szintje, határértéke, így a tiltástól eltérő egyéb technikai megoldások, (például a szellőztetés, levegőcsere és dohányzásra kijelölt helyek alkalmazása) nem védenek a dohányfüst egészségkárosító hatásától.


Nem szabad megfeledkeznünk a passzív dohányzás káros hatásairól sem: Egy füstös bárban, szórakozóhelyen eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó ember. A WHO adatai szerint pedig egy füstös szórakozóhely környezeti terhelése erősebb, mint egy belvárosi utcáé szmogriadó idején. Mégis eltűrjük, hogy sok nemdohányzó alkalmazott és vendég napi több órán át legyen kitéve ezeknek a hatásoknak.


A nemdohányzók hatékony védelméhez tehát az szükséges, hogy a jogszabályok egyszerűek, világosak és érvényre juttathatók legyenek.
Az újkorcsoport a nemdohányzók védelmét nemcsak egészségügyi, hanem kulturális és életmódbeli kérdésnek tekinti. Kezdeményezésünkkel egymásra való odafigyelés kultúráját, a tágabban vett környezet és a jövőnk iránti felelősségtudatot kívánjuk erősíteni.
 

1 megjegyzés:

  1. Kérdezem tisztelettel, milyen jogon avatkoznál be valakinek a vállalkozásába? Amit a saját pénzén, a saját munkájával, a saját kockázatára hozott létre? Milyen jogon mondod meg valakinek, hogy mit engedhet és mit nem a saját tulajdonában? Eltartod majd, ha csődbe megy? Kifizeted az adóhátralékát, a hitelét? A kirúgott alkalmazottjának te szerzel munkát? Folytassam?

    Rendben, tiltsuk be.

    De akkor tiltsuk be teljesen. Otthon se lehessen szívni. Ebben benne vagyok.

    De ne más faszával verd már a csalánt.

    VálaszTörlés