2010. február 23., kedd

Szociális kártya: az ombudsman szerint is törvénysértő

Az újkorcsoport üdvözli, hogy a Szabó Máté által lefolytatott vizsgálat megállapításai egybe esnek civil szervezetünk aggályaival a monoki szociális kártya bevezetése kapcsán. Az újkorcsoport az elmúlt hónapokban többször igyekezett felhívni a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a rendelettel kapcsolatos visszásságokra, alkotmányos és praktikus problémákra.

Az ombudsman vizsgálatáról készült dokumentum világosan fogalmaz: a monoki polgármester és képviselőtestülete túlterjeszkedett törvényi hatáskörén és "a rendelet szövegében megfigyelhető hiányosságok és ellentmondások kapcsán túl felmerülhet a kiszámíthatatlan, önkényes jogalkalmazás veszélye is".

Az újkorcsoport egyetért azzal, hogy az önkormányzatnak eleve nem volt alkotmányos lehetősége arra, hogy rendeleti úton korlátozza az állam által biztosított segélyek felhasználását.

A fentiekre tekintettel, az újkorcsoport azzal a kéréssel fordul Monok község képviselő testületéhez és minden olyan önkormányzathoz, amely a szociális kártya bevezetését szorgalmazza, hogy vegyék figyelembe az ombudsman megállapításait és azonnali hatállyal semmisítsék meg a törvénysértő rendeleteiket.

Az ombudsmani vizsgálaton túlmenően várjuk, hogy az Alkotmánybíróság is mielőbb állást foglaljon a kérdésben, illetve továbbra is szorgalmazzuk, hogy a húsz év lemaradásait behozó, átfogó vita kezdődjön a szociális ellátórendszer valódi reformjáról.

megosztás facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése