2010. április 8., csütörtök

Újabb botrányos fideszes hangfelvétel: a választási eljárási törvény módosítása zárhatná ki a hasonló visszaéléseket

Az újkorcsoport az idejétmúlt választási eljárási szabályok módosítását tartja szükségesnek ahhoz, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő a felvételeken hallható, bűncselekményeket is megvalósító visszaélések. A civil szervezet egyúttal szeretné emlékeztetni a pártokat arra is, hogy nemcsak politikusaik, hanem aktivistáik tevékenységéért is felelősséggel tartoznak.

A mai napon egy internetes videomegosztó oldalra újabb részletek kerültek fel a Fidesz pártigazgatójának tulajdonítható beszédből. A nyilvánosságra került kijelentések világossá teszik, hogy a választási eljárási törvényt jelenlegi formájában számos módszerrel könnyen ki lehet játszani.

Az újkorcsoport Jogi és Igazgatási Kabinetjének álláspontja szerint újra kellene gondolni - többek között - a kampánycsend, valamint az ajánlószelvények alkalmazásának rendszerét. A kampánycsend betarthatósága a XXI. századi technikai eszközök, internetes portálok, közösségi oldalak megjelenése miatt gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált: a nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint a triviális visszaéléseket sem lehet kizárni a jelenlegi, idejétmúlt szabályozással.

A Fidesz pártigazgatójának tegnap megismert kijelentései az adatvédelmi szabályok szigorítását és a korrupció melegágyának tekinthető kopogtatócédulák rendszerének megszüntetését teszik indokolttá. A ma nyilvánosságra került hangfelvételből pedig megismerhetők olyan technikák, amelyekkel a kampánycsend és az aktivisták „bevetésének” módszereibe nyerhetünk mi, választópolgárok is szemléletes bepillantást.


Az újkorcsoport civil szervezet ezért azzal a kéréssel fordul az újonnan megválasztandó országgyűlési pártok képviselőihez, hogy az adatbiztonság, a magántitok védelmének és a modern technikai kihívásoknak megfelelően módosítsák a választási eljárási törvényt – így megelőzhetők lennének a most megismert és súlyos bűncselekmények gyanúját felvető kampánytechnikák. Egyúttal szeretnénk emlékeztetni a pártokat arra is, hogy nemcsak politikusaik, hanem aktivistáik tevékenységeiért is felelősséggel tartoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése