2010. április 8., csütörtök

Az illegális választói adatbázisok a választások egészének tisztességességét befolyásolhatják

Az újkorcsoport elnöke, Kaderják Dániel ma délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az adatvédelmi ombudsmanhoz és a Fővárosi Főügyészséghez fordultak egy internetes videomegosztó portálon megjelent, a Fidesz pártigazgatóját érintő hangfelvétel miatt.

„Arra kértük az adatvédelmi ombudsmant, foglaljon állást abban a kérdésben, hogy legális úton egy párt birtokába kerülhetnek-e egy adott pártot választók, illetve egy adott pártot elutasítók olyan érzékeny adatai, mint például életkoruk, lakcímük, a pártszimpátiájuk, mobiltelefonszámuk, email címük, munkahelyi adataik stb.

Az újkorcsoport Jogi és Igazgatási Kabinetjének álláspontja szerint amennyiben a hangfelvételen hallottak igazak, akkor a választások tisztaságát érdemben megkérdőjelező súlyos bűncselekmény is megvalósulhatott. Azon túlmenően, hogy a szóban forgó cselekmény sérti a személyek alkotmányos, köztük a magántitok védelméhez főződő alapjogát, illetve az adatvédelmi törvény számos rendelkezésébe ütközik, az érintett esetben felvetődik a Büntető Törvénykönyv által szabályozott személyes adattal történő visszaélés, valamint magántitok jogosulatlan megismerésére vonatkozó bűncselekmény megvalósulása is. Alapvető kérdés ugyanis, hogy kik, kitől, és milyen eszközökkel szerezték meg a személyes adatokat.” – hangsúlyozta Kaderják Dániel.

A pártpreferencia vagy a pártszimpátia mértéke ugyanis különleges adatnak minősül, amelyeket az adatvédelmi törvény különösen véd, az ilyen adatokat csak az érintett írásos hozzájárulásával lehet kezelni. A kifejezetten kapcsolattartást biztosító adatok (pl. név, lakcím, telefonszám, e-mail cím) tárolása csak akkor jogszerű, ha a választó időbeli korlát nélkül bocsátotta azokat a párt rendelkezésre.

Az újkorcsoport a Fővárosi Főügyészséghez fordult annak érdekében, hogy mihamarabb kiderüljön, a parlamentbe igyekvő pártok és jelölőszervezetek rendelkeznek-e az állampolgárok érzékeny adatait tömegesen és illegálisan nyilvántartó adatbázisokkal. „Tesszük ezt felelős állampolgárokként, hiszen egy ilyen volumenű törvénysértés az országgyűlési választások egészének tisztességességét befolyásolhatja.

Arra kérünk minden politikai pártot és jelöltállító szervezetet, hogy haladéktalanul semmisítsék meg az esetlegesen birtokukban lévő illegális választói adatbázisokat! Választópolgárokként azt is szeretnénk tudni, hogy a pártok pontosan milyen adatokat tartanak nyilván rólunk – és ezt milyen feltételek mellett tehetik meg.” – mondta Kaderják Dániel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése