2010. március 1., hétfő

Nem a törvényesség őreivel, hanem a törvénysértő önkormányzatokkal van baj

Szepessy Zsolt, Monok község polgármestere ma sajtótájékoztatón értékelte a szociális kártya ötletét elmarasztaló ombudsmani vizsgálat eredményeit. A polgármester szavaira reagálva az újkorcsoport fontosnak tartja leszögezni, hogy semmilyen társadalmi probléma nem indokolhatja, hogy egy polgármester vagy egy önkormányzati képviselő-testület rendszeresen a hatályos jogszabályok fölé helyezze magát.

Az újkorcsoport üdvözli, hogy a Szabó Máté által lefolytatott vizsgálat megállapításai egybeesnek civil szervezetünk aggályaival a monoki szociális kártya bevezetése kapcsán. Az újkorcsoport az elmúlt hónapokban többször igyekezett felhívni a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a rendelettel kapcsolatos visszásságokra, alkotmányos és praktikus problémákra. A szociális kártya koncepciója miatt tavaly nyílt levélben kértük az ombudsmant egy átfogó vizsgálat lefolytatására, melyet Ferge Zsuzsa is aláírt, továbbá az Alkotmánybírósághoz is fordultunk a törvénysértő rendelet miatt.

Az ombudsman vizsgálatáról készült dokumentum világosan fogalmaz: a monoki polgármester és képviselőtestülete túlterjeszkedett törvényi hatáskörén és "a rendelet szövegében megfigyelhető hiányosságok és ellentmondások kapcsán túl felmerülhet a kiszámíthatatlan, önkényes jogalkalmazás veszélye is".

Az újkorcsoport egyetért azzal, hogy az önkormányzatnak eleve nem volt alkotmányos lehetősége arra, hogy rendeleti úton korlátozza az állam által biztosított segélyek felhasználását. Egy másik monoki ügyben az Alkotmánybíróság két héttel ezelőtt már figyelmeztette a Szepessy Zsolt vezette önkormányzatot: „(…) az önkormányzatoknak számos lehetősége van alkotmányos keretek között kezdeményezni a szükségesnek ítélt magasabb szintű jogalkotást, a jogállamiság sérelmét is eredményező törvénysértő rendeletalkotás helyett.” (ABH 1063/H/2008). Álláspontunk szerint nem a törvényesség őreiként funkcionáló Alkotmánybírósággal és ombudsmannal van baj, hanem a törvénysértő önkormányzatokkal.

A fentiekre tekintettel, az újkorcsoport azzal a kéréssel fordul Monok község képviselő-testületéhez és minden olyan önkormányzathoz, amely a szociális kártya bevezetését szorgalmazza, hogy vegyék figyelembe az ombudsman megállapításait és azonnali hatállyal semmisítsék meg a törvénysértő rendeleteiket.

Az ombudsmani vizsgálaton túlmenően várjuk, hogy az Alkotmánybíróság is mielőbb állást foglaljon a kérdésben, illetve továbbra is szorgalmazzuk, hogy a húsz év lemaradásait behozó, a valódi problémákkal szembenéző vita kezdődjön a szociális ellátórendszer tényleges átalakításáról.

megosztás facebookon

1 megjegyzés:

  1. Szepessy Zsolt szerint amit ma sok esetben tesznek a hatóságok, az teljesen ellentétes a józan ésszel. Az Összefogás Párt elnöke ezt annak kapcsán mondta, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette Monok képviselő-testületének azon rendeletét, amely megvonta volna a gyermekvédelmi támogatást attól a szülőtől, aki nem járatja rendszeresen gyermekét iskolába vagy óvodába.

    VálaszTörlés